قدس؛ مقامات آمریکایی درباره انفجار پیجرها در لبنان به نیویورک تایمز گفته اند تجهیزات ارتباطی حزبالله تایوانی است. این روزنامه آمریکایی میگوید در ساعت ۳:۳۰ بعد از ظهر، پیجرها پیامی دریافت کردند که به نظر میرسید از سوی رهبری حزب الله آمده، اما در عوض این پیام، مواد منفجره را فعال کرد. در همین حال شرکت تایوانی گلد آپولو اعلام کرد دستگاههایی که در لبنان منفجر شدند، نشان تجاری ما را دارند، اما تولید آنها به صورت برونسپاری انجام شده است.
رسانهها عصر سهشنبه ۲۷ شهریور ۱۴۰۳ از منفجر شدن چند دستگاه ارتباطی (پیجر) متعلق به حزب الله در چند منطقه لبنان خبر دادند که در پی این اتفاق دست کم ۱۱ قربانی و ۴ هزار مجروح بر جا مانده که حال ۴۰۰ نفر وخیم است. سفیر ایران هم در این حادثه مجروح شد.
نیویورک تایمز به نقل از مقامات نوشته است که ماده منفجره کوچکی در کنار باتری هر دستگاه پیجر کار گذاشته شده بود.بر این اساس حزبالله از شرکت تایوانی گلد آپولو بیش از ۳ هزار دستگاه پیجر وارد کرده بود.
این روزنامه آمریکایی میگوید در ساعت ۳:۳۰ بعد از ظهر، پیجرها پیامی دریافت کردند که به نظر میرسید از سوی رهبری حزب الله آمده، اما در عوض، این پیام، مواد منفجره را فعال کرد.
سیانان هم به نقل از منابع آگاه نوشته است که انفجار دستگاههای پیجر در لبنان عملیات مشترک موساد و ارتش اسرائیل بود. در همین حال شرکت تایوانی گلد آپولو اعلام کرد دستگاههایی که در لبنان منفجر شدند، نشان تجاری ما را دارند، اما تولید آنها به صورت برونسپاری انجام شده است.این شرکت میگوید دستگاههایی که در لبنان منفجر شدند، ساخت یک شرکت اروپایی بودهاند.
المانیتور هم به نقل از منابع اطلاعاتی نوشت که اسرائیل پس از جمعآوری اطلاعات مبنی بر اینکه دو تن از اعضای حزب_الله به نفوذ به دستگاهها پی بردهاند، حمله را انجام داد.
بر این اساس، نقشه اصلی این بود که در صورت وقوع جنگ تمام عیار، دستگاهها را منفجر کنند تا به برتری استراتژیک دست یابند، اما وقتی دو عضو حزبالله به ماجرا مشکوک شدند، اسرائیل مجبور به اجرای نقشه انفجار قبل از موعد شد. عملیات انفجار دستگاههای فراخوان "پیجر" در لبنان حتی از ایالات متحده نیز مخفی نگه داشته شد. هاآرتص هم نوشته است که گزارشهای آمریکایی حاکی از آن است که اسرائیل دستگاههای پیجر در لبنان را از طریق پیامک منفجر کرده است.
در همین حال آسوشیتدپرس به نقل از یک مقام آمریکایی گزارش داد که اسرائیل به واشنگتن اطلاع داده است که این عملیات با جاسازی مقدار کمی مواد منفجره در داخل دستگاههای پیجر انجام شده است.
گاردین نیز در گزارشی تفصیلی درباره انفجارهای پیاپی و زنجیره ای در لبنان و بخش هایی از سوریه که ظاهرا اعضای حزب الله لبنان را هدف قرار داده بود، می نویسد: ممکن است اسراییل آن را تایید نکرده و هرگز هم نکند اما حمله هماهنگ و پیچیده به حزب الله با منفجر کردن هزاران پیجر مورد استفاده توسط اعضای این گروه لبنانی، تقریباً به طور قطع یک عملیات موساد است. سرویس اطلاعاتی اسرائیل برای دههها در ترور رهبران حماس و حزبالله دست داشته اما اگر دخالت آن تایید شود، این یک تشدید قابل توجه تنش محسوب می شود.
نوع انفجارهای صورت گرفته به شکل هماهنگ نشان دهنده تمایل بیرحمانه و بی حد و حصر اسرائیل برای هدف قرار دادن حزبالله است. این گروه از پیجرها به عنوان جایگزینی برای تلفن های همراه استفاده می کرد که می توان آنها را ردیابی کرد .
هنوز به طور قطع مشخص نیست که این انفجارها چگونه برنامه ریز و اجرایی شده اند و اگرچه گمانه زنی هایی در مورد هک سیستم اطلاعاتی دستگاه ها وجود دارد، به احتمال زیاد آنها از دستگاه های خرابکاری شده ناشی شده اند. گزارشهای اولیه حاکی از آن است که پیجرهایی که منفجر شدهاند، مدل جدیدی هستند که توسط شرکتی ساخته شده که ممکن است زنجیره تامین آن توسط عاملان حمله به خطر افتاده باشد.
یوسی ملمن، یکی از نویسندگان کتاب جاسوسان علیه آرماگدون و دیگر کتابهای اطلاعاتی اسرائیل، تأکید کرد که به نظر میرسد پیجرهای انفجاری «اخیراً تهیه شدهاند» و افزود: میدانیم که موساد قادر است در زمان به حزبالله نفوذ کند.
او خرد و هدف استراتژیک حمله را که در آن یک دختر ۱۰ ساله کشته شد، زیر سوال برده و می گوید: این احتمال تشدید بحران مرزی به جنگ را افزایش میدهد. این حمله بیشتر برای وحشت آفرینی بوده زیرا در حالی که توانایی فوقالعاده اسرائیل برای ضربه زدن به قلب حزبالله را نشان میدهد اما نه خیلی هدفمند بود و نه تصویر استراتژیک گستردهتری را در زمین تغییر میداد. احتمالا حزب الله لبنان به نوعی به این حمله پاسخ خواهد داد.
گاردین در ادامه به تاریخچه تلاش های اسرائیل برای ترور از راه دور و هدفمند چهره های وابسته به محور مقاومت پرداخته و مینویسد: در ژانویه ۱۹۹۶ از یک تلفن همراه خرابکاری شده برای منفجر کردن یحیی عیاش، در شهر غزه استفاده شد. یحیی عیاش (۲۲ فوریه ۱۹۶۶ – ۵ ژانویه ۱۹۹۶) بمبساز ارشد حماس و فرماندهٔ گردان کرانه باختری گردانهای عزالدین قسام بود. به او بخاطر تخصص در ساخت بمبهای انتحاری، لقب «مهندس» داده بودند.
خالد مشعل، یکی دیگر از رهبران حماس بود که از یک سوء قصد در سال ۱۹۹۷ جان سالم به در برد. مشعل، رهبر سیاسی آن زمان حماس در عملیاتی که توسط نخست وزیر اسرائیل، هدایت شد با تزریق سم به گوش او در اردن مسموم شد. مشعل جان سالم به در برد و برخی از ماموران اسرائیلی دستگیر شدند که باعث شد پادشاه اردن، یک توافق صلح را به هم بزند و تهدید کند که توطئهگران را به دار می آویزد مگر اینکه پادزهر این زهر ارائه شود. اسرائیل شرمسار مجبور به این کار شد.
پنج ساعت پس از ورود به دبی در فوریه ۲۰۱۰، محمود المبحوح، یکی از رهبران حماس، در اتاق هتل خود در دبی توسط تیمی متشکل از ۱۱ نفر که از گذرنامه های جعلی اروپایی برای پنهان کردن هویت خود استفاده می کردند، کشته شد. محمود عبدالرؤوف المبحوح (۱۴ فوریه ۱۹۶۰ در اردوگاه جبالیا، نوار غزه - ۱۹ ژانویه ۲۰۱۰ در دُبی) یکی از فرماندهان رده بالای حماس و یکی از بنیانگذاران گردانهای عزالدین قسام شاخه نظامی حماس بود. حماس اسرائیل را متهم کرد که در پشت این توطئه قرار دارد که برخی از مستندات آن در تصاویر دوربین های مداربسته منتشر شده توسط مقامات دبی قابل مشاهده بود.
از زمان آغاز جنگ اسرائیل با حماس، تلاشهای زیادی برای هدف قرار دادن رهبران این گروه فلسطینی صورت گرفته است. اسماعیل هنیه، رهبر سیاسی آن زمان این گروه، در ماه اگوست در تهران بر اثر یک «پرتابه کوتاه برد» کشته ( شهید) شد که باعث هشدارهایی از سوی ایران شد که با اقدام نظامی مستقیم علیه اسرائیل پاسخ خواهد داد. ایران از حمله خودداری کرده اما جنگ بین اسرائیل و حماس به دومین سال خود نزدیک میشود، در حالی که تنشها با حزبالله در شمال احتمالاً هرگز بالاتر از این نبوده است.
انتهای پیام/
نظر شما